سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 16
بازدید دیروز : 5
کل بازدید : 469869
کل یادداشتها ها : 2697
خبر مایه


1 2 >

 براساس گزارش‌ها و شنیده‌ها در فروردین ماه 1404، بازار میلگرد در شرایطی ناپایدار و پرچالش قرار خواهد گرفت. نوسانات شدید قیمت ارز و طلا، افت ارزش پول ملی و عوامل سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی و ناترازی انرژی قیمت انواع میلگرد را تحت تأثیر قرار خواهد داد...

آهن پرایس: روزهای پایانی اسفند 1403 در حالی رقم خورد که انتظار می‌رفت مطابق سال‌های گذشته نوسانات هیجانی قیمت ارز و طلا و قیمت آهن‌آلات فروکش کند، اما در پایان ماه دلار آمریکا به 100 هزار تومان رسید و در ابتدای فروردین ماه با وجود تعطیلیات رسمی از صد هزار توامن نیز عبور کرد و وضعیت پیچیده‌ای را رقم زد.

بدیهی است افت تاریخی ارزش پول ملی تبعات جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت که از جمله آن‌ها تورم افسارگسیخته یا به عبارتی ابرتورم است. افزون بر این از بین رفتن قدرت خرید و تشدید و گستردگی دامنه فقر در بین اقشار مختلف جامعه، ناپایداری وضعیت سیاسی و اجتماعی، افت شدید تولید ناخالص داخلی و ورشکستگی بسیاری از تولیدکنندگان از دیگر تبعات جهش نرخ دلار است.

عواملی که اشاره شد در سال‌های اخیر اثر قابل توجهی بر قیمت آهن‌آلات و به‌ویژه قیمت میلگرد به‌عنوان یکی از کلیدی‌ترین مقاطع فولادی در صنعت ساخت‌وساز داشته است و با توجه به افزایش ریسک‌های سیاسی کشور شاهد تداوم روند پرچالش و پیچیده بازارها در چند ماه ابتدایی سال 1404 به‌ویژه در فروردین ماه خواهیم بود.

با نزدیک شدن به فروردین 1404، تحلیل دقیق روند قیمت میلگرد و عواملی که می‌توانند بر آن تأثیر بگذارند، از اهمیت بالایی پیدا می‌کند. البته با اینکه نیمی از ماه تعطیل است و در نیمه دیگر آن فعالیت بازارها به‌طور رسمی آغاز نشده است، اما پارامترهای جاری در این ایام اثر قابل توجهی در پیش‌بینی قیمت میلگرد در فروردین ماه 1404 و روزهای آتی خواهد داشت.

نگاهی به وضعیت قیمت میلگرد در 1403

سال 1403 با نوسانات شدید قیمتی و چالش‌های متعدد برای بازار میلگرد همراه بود. در واقع اتفاقاتی که در یکسال گذشته در کشور رخ داد به اندازه اتفاقات و جریانات ده ساله در سایر کشورها بود، در این سال، قیمت میلگرد تحت تأثیر عواملی نظیر تغییرات نرخ ارز، تحولات سیاسی داخلی و بین‌المللی و تغییرات در الگوی مصرف قرار گرفت. بررسی قیمت میلگرد سایز 20 ذوب‌آهن نشان می‌دهد که این محصول در ابتدای سال با قیمت 26 هزار و 363 تومان آغاز شد و در نهایت به 33 هزار و 636 تومان رسید که نشان‌دهنده رشد 27.58 درصدی این محصول است.

به عبارتی دیگر نوسانات قیمت میلگرد در سال 1403 عمدتاً ناشی از تحولات سیاسی، رکودهای مقطعی و عدم توازن بین عرضه و تقاضای ناشی از کمبود تولید و ناترازی انرژی بود اما این در حالی است که بازار رکود عمیقی داشت و خرید آهن‌آلات در کمترین سطح خود بود.

عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد در فروردین 1404

پیش‌بینی قیمت میلگرد یا سایر مقاطع فولادی از جمله مواردی است که در ابتدای هر سال دغدغه فعالان این حوزه و صاحبان کسب‌وکار بوده است. بر همین اساس آهن پرایس در این گزارش با در نظر گرفتن پارامترهایی که در سال گذشته روند قیمت آهن‌آلات را تعیین می‌کرد، به بررسی چشم‌انداز قیمت میلگرد در سال جاری و به‌ویژه در فروردین 1404 می‌پردازد.

  • نرخ ارز

نرخ ارز یکی از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت میلگرد روز است. اگر نرخ دلار در فروردین 1404 همچنان روند صعودی داشته باشد، قیمت میلگرد نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. پیش‌بینی می‌شود که اگر وضعیت سیاسی و اقتصادی در شرایط فعلی باقی بماند، قیمت دلار هم در همین حوالی صد هزار تومانی معامله خواهد شد، اما اگر وضعیت سیاسی اقتصادی کشور بدتر شود؛ افزایش نرخ دلار به بالای 100 هزار تومان امری دور از انتظار نیست. بر همین اساس میلگرد آجدار و ساده نیز با افزایش قیمت قابل‌توجهی مواجه خواهد شد.

  • سیاست‌های اقتصادی دولت

با روی‌کار آمدن دولت جدید به ریاست مسعود پزشکیان، سیاست‌های اقتصادی می‌تواند نقش مهمی در تنظیم بازار فولاد ایفا کند. اگر دولت حمایت‌های بیشتری از تولیدکنندگان فولاد و پروژه‌های عمرانی انجام دهد، تقاضا برای میلگرد افزایش می‌یابد که می‌تواند منجر به رشد قیمت میلگرد شود.

  • عرضه و تقاضا

عدم توازن بین عرضه و تقاضا در بازار میلگرد می‌تواند تأثیرات عمیقی بر قیمت‌ها داشته باشد. اگر در فروردین 1404 تقاضای داخلی برای میلگرد افزایش یابد، به‌ویژه با شروع پروژه‌های عمرانی جدید، قیمت‌ها ممکن است به‌طور قابل‌توجهی افزایش یابند. اگرچه عدم شفافیت قیمت‌ها ممکن است موجب صبر و انتظار مشتریان در این ایام شود.

  • نوسانات جهانی

بازار جهانی فولاد نیز می‌تواند بر قیمت میلگرد تأثیر بگذارد. افزایش تقاضا در کشورهای صنعتی و کاهش تقاضا در بازارهای دیگر می‌تواند بر قیمت میلگرد در ایران تأثیرگذار باشد. رشد اقتصادی چین و کشورهای اروپایی می‌تواند به افزایش قیمت فولاد خام و در نتیجه قیمت میلگرد بازار منجر شود.

  • ناترازی انرژی

کمبود انرژی و محدودیت مصرف تولیدکنندگان به کاهش تولید مواد اولیه و محصولات نهایی منجر شده است که این امر در سال گذشته نمود بیشتری پیدا کرد و آشفتگی بیشتر بازار آهن و فولاد قیمت میلگرد آجدار را تحت تأثیر قرار داد. به عبارتی طبق آمار منتشر شده، کاهش تولید ناشی از محدودیت برق و گاز در صنایع فولادی، به افت تولید 6.7 درصدی فولاد و منفی 4.8 درصدی تولید میلگرد در سال 1403 منجر شد.

  • سیاست‌های بین المللی

بدیهی است آنچه در یک سال گذشته و به ویژه از نیمه دوم سال 1403 به روند صعودی قیمت میلگرد و آهن آلات و سایر بازارهای مالی و کالایی منجر شد، اتفاقات سیاسی نظامی منطقه و روابط بین‌الملل بود. با روی کار آمدن ترامپ این روند تشدید شد و تا زمان مشخص شدن نتایج توافقات این روند همچنان تداوم خواهد داشت.

به عبارتی دیگر احتمال تکرار این محدودیت‌ها در سال 1404 نیز وجود دارد و به طور قطع قیمت میلگرد و سایر آهن‌آلات نیز تحت شعاع قرار خواهد گرفت.

روند قیمت میلگرد در فروردین سال 1404

با توجه به شرایط کنونی بازار و عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد، پیش‌بینی می‌شود عوامل اثرگذار سال 1403 نیز در سال 1404 نیز تداوم داشته و قیمت میلگرد در فروردین 1404 با نوساناتی همراه باشد. اگر نرخ ارز و هزینه‌های تولید افزایش یابد، احتمالاً قیمت میلگرد به سطوح بالاتری خواهد رسید. از سوی دیگر، اگر دولت برنامه‌های حمایتی برای تولیدکنندگان در نظر بگیرد و قیمت انرژی را کنترل کند، ممکن است قیمت‌ها در محدوده کنترل‌شده فعلی باقی بماند.

در نهایت، وضعیت بازار میلگرد در فروردین 1404 به شدت تحت تأثیر عوامل اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی قرار دارد. پیش‌بینی دقیق روند قیمت‌ها نیازمند نظارت بر تغییرات نرخ ارز و طلا، سیاست‌های اقتصادی دولت و تقاضای بازار است. توصیه می‌شود فعالان بازار با دقت به تحلیل این عوامل بپردازند تا بتوانند تصمیمات بهتری در زمینه خرید و سرمایه‌گذاری میلگرد اتخاذ کنند. به‌عقیده کارشناسان با توجه به پتانسیل رشد قیمت میلگرد در سال جدید، مدیریت ریسک و برنامه‌ریزی مالی مناسب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 


  

 

 
بازار فولاد ایران شاهد نوسانات چشمگیری در قیمت محصولات پایه‌ای مانند ورق سیاه، ورق روغنی، ورق گالوانیزه و ورق رنگی بوده است. این نوسانات به‌ویژه در بهمن ماه 1403، تحت تأثیر عوامل متعددی همچون جهش نرخ دلار در بازار آزاد، ناترازی انرژی، سیاست‌های جدید قیمت‌گذاری زنجیره فولاد، و تحولات سیاسی-اقتصادی داخلی و بین‌المللی، به اوج خود رسید...

آهن پرایس: نرخ دلار از مهمترین عواملی است که بر پایه محصولات فولادی به‌ویژه بر قیمت ورق گرم و ورق سرد و انواع این ورق‌ها اثر می‌گذارد. البته در مقایسه با سایر محصولات فولادی قیمت ورق سیاه بیشترین تأثیر را از نوسانات نرخ دلار دارد اما سایر آهن آلات عمدتا بر پایه نرخ شمش و میلگرد و محصولات معدنی تعیین می‌شود و قیمت دلار از فرمول قیمتگذاری سایر آهن آلات خارج شده است.

بر همین اساس می‌توان گفت قیمت ورق سیاه، قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق روغنی، قیمت ورق رنگی و انواع مختلف ورق سرد و گرم در ماه بهمن ماه به طور مستقیم تحت تأثیر نوسانات نجومی نرخ ارز با افزایش 4 تا 5 هزار تومانی همراه بودند.

در حال حاضر نیز جهش افسارگسیخته نرخ ارز در بازار آزاد، التهاب در بازار فولاد را به بالاترین حد رسانده است. نرخ ارز در بازار آزاد در یک رالی صعودی عجیب تا کانال 93000 تومانی بالا رفته است و در یک ماه گذشته 12 هزار تومان افزایش داشت.

البته تأثیر ناترازی انرژی بر قیمت ورق سیاه و ورق گالوانیزه و ... را نمی‌توان نادیده گرفت، کمبود و قطعی انرژی به ویژه در چند سال اخیر، به یک معضل جدی تبدیل شده و تأثیر زیادی بر قیمت‌ها و بازارهای مختلف از جمله فولاد گذاشته است.

با افزایش هزینه‌های انرژی، هزینه تولید در سایر صنایع نیز بالا رفته است و این خود باعث تغییراتی در روند تعیین و محاسبه قیمت‌ ورق روغنی، ورق آهن، ورق گالوانیزه و سایر ورق‌های فولادی می‌شود قیمت انواع ورق فولادی نیز از ابتدای بهمن ماه به دلیل محدودیت‌های گاز و برق و کاهش تولید شروع به افزایش کردند.

علاوه بر موارد بالا، از اوایل بهمن‌ماه با ابلاغ دستورالعمل جدید قیمت‌های پایه زنجیره فولاد عامل دیگری بود که باعث افزایش قیمت‌ ورق گالوانیزه، ورق سیاه و انواع دیگر آن در بورس کالا و سپس در بازار شد.

به عقیده کارشناسان در شرایط فعلی همه چیز در بازار فولاد به نرخ ارز در بازار آزاد بستگی دارد و تداوم روند فعلی دلار نیز به سیاست‌های بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بستگی دارد.

علاوه بر مواردی که گفته شد عوامل دیگری مانند اخبار سیاسی و اقتصادی، مواضع ترامپ در برابر ایران، تشدید تحریم‌ها و عواملی از این دست از دیگر عواملی است که به تشدید روند افزایشی قیمت ورق سیاه، قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق روغنی و انواع ورق فولادی دامن زده است.

بررسی روند نوسانات نمودار قیمت انواع ورق آهن در یک ماه گذشته حاکی از افزایش بی‌سابقه قیمت ورق سیاه، قیمت ورق گالوانیزه، قیمت ورق روغنی و قیمت ورق رنگی است؛ به عنوان مثال قیمت هر کیلو ورق آهن ضخامت 2 تا 4 میلیمتر بین 44 تا 48 هزار تومان متغیر بود.

نمودار قیمت ورق سیاه مبارکه

براساس تصویر نمودار قیمت ورق سیاه مبارکه 2 میلیمتر با ابعاد 1250 در 2500 قیمت این محصول در یک ماه اخیر روند رو به رشدی داشته است به این صورت که هر کیلو از این محصول در اوایل بهمن 43 هزار و 900 تومان اعلام می‌شد که تحت تأثیر پارامترهای فوق در پایان همین ماه به 48 هزار و 400 تومان رسید، البته این محصول موقتا از 49 هزار تومان هم فراتر رفت.

قیمت ورق سیاه به عنوان محصولی پایه‌ای که به عنوان مواد اولیه برای تولید بسیاری از ورق‌های فولادی به کار می‌رود عامل دیگری بود که به افزایش قیمت‌ها دامن زد.

نمودار قیمت ورق روغنی مبارکه

ورق روغنی که جزو ورق‌های سرد به شمار می‌رود از پرکاربردترین محصولاتی است که در بهمن ماه حدود 4 هزار تومان در هر کیلو افزایش قیمت داشت. به این صورت که قیمت ورق روغنی مبارکه  0.5 میل عرض 1000 در یک ماه از 48.600 تومان به 52 هزار تومان رسید.

نمودار قیمت ورق گالوانیزه تاراز

ورق گالوانیزه هم به عنوان محصولی گران قیمت در ماه گذشته همسو با سایر ورق‌های فولادی روند افزایشی قابل توجهی را تجربه کرد. قیمت ورق گالوانیزه تاراز 0.4 میلیمتری عرض 1000 در ابتدای بهمن 58.600 تومان معامله می‌شد اما با افزایش 6 هزار تومانی در پایان همین ماه 64.150 تومان اعلام قیمت شد.

نمودار قیمت ورق رنگی فولاد مبارکه

براساس نمودار زیر قیمت ورق رنگی مبارکه نیز متأثر از نوسانات افزایشی بازار آهن روند رو به افزایش داشت. به این صورت که در یک ماه اخیر قیمت ورق رنگی رول آبی 0.5 میل مبارکه عرض 1250 در هر کیلو 69.700 تومان به فروش می‌رسید ولی با طی روند صعودی تا پایان ماه به 75.200 تومان رسید که افزایشی معادل 6 هزار تومان را تجربه کرد.

گفتنی است سایر ورق‌های فولادی و آلیاژی نیز تحت تأثیر پارامترهایی که در سطرهای بالا اشاره شد افزایش قیمت قابل توجهی داشتند.

نگاهی به روند قیمت ورق آهن تا آخر اسفند

بررسی روند نوسانات قیمت‌ها در سال‌های گذشته نشان داده‌اند که معمولا پس از جهش‌های شدید نرخ ارز و قیمت آهن آلات، دوره‌های اصلاحی در بازار رخ می‌دهد. به عنوان مثال در زمستان سال 1401 نیز نرخ ارز در بازار آزاد تا کانال 60 هزار تومان اوج گرفت اما پس از آن، بازار دچار اصلاح شد و قیمت‌ها کاهش یافتند. این موضوع نشان می‌دهد که در صورت ورود سیاست‌های کنترلی دولت یا کاهش انتظارات تورمی، احتمال اصلاح قیمت‌ها در بازار فعلی نیز وجود خواهد داشت. هرچند، زمان و شدت این اصلاح بستگی به میزان مداخله دولت و روند کلی اقتصاد دارد.

البته باید یادآور شد درصورت اصلاح نرخ دلار، انتظارات تورمی، ناترازی انرژی، اخبار سیاسی داخلی و خارجی، افزایش هزینه حمل و انتظارات تورمی مانع از عقب‌نشینی چشمگیر قیمت ورق سیاه، قیمت ورق روغنی، قیمت ورق گالوانیزه یا سایر آهن آلات خواهد شد.

همچنین این نکته را نیز در نظر بگیرید که در حال حاضر شکاف بزرگ قیمتی بین نرخ ارز مرکز مبادله و نرخ ارز آزاد نشان‌دهنده اختلاف جدی میان سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و واقعیت‌های بازار است و تداوم آن در بلندمدت امکان‌پذیر نیست. در صورت ادامه این روند، یا نرخ ارز آزاد باید به سطح تعادلی نزدیک‌تر شود یا سیاست‌های ارزی بانک مرکزی نیاز به اصلاح خواهد داشت.

از آنجایی که بانک مرکزی اخیرا سیاست ارز نیمایی را کنار گذاشته و به ارز توافقی روی آورده است احتمال این‌که بار دیگر نرخ ارز مبادله‌ای افزایش دهد کمی بعید است و امکان دارد قیمت‌ انواع ورق‌های فولادی در روزهای پایانی سال به صورت جزئی اصلاح شود اما بازگشت به قیمت‌ها قبل بعید است.

 


  

در پی جهش تاریخی قیمت دلار و افزایش نرخ جهانی طلا، بازار آهن آلات ایران در دو ماه گذشته شاهد رکوردهای بی‌سابقه‌ای بوده است. افزایش قیمت دلار به کانال 93 هزار تومان و نوسانات شدید قیمت میلگرد، سرمایه‌گذاران را به سمت خروج از بازار ساخت و ساز سوق داده و به ایجاد فضایی از بلاتکلیفی و ترس در سایر بازارها منجر شده است...

آهن پرایس: حرکت دلار در قله تاریخی، یکی از مهم ترین محرک‌هایی است که سبب شد قیمت‌ آهن آلات در دو ماه گذشته رکوردهای تاریخی ثبت کنند و در مسیر صعودی قرار بگیرند.

رشد دلار تا کانال 93 هزار تومان و افزایش قیمت هر اونس طلا در بازار جهانی از مهم‌ترین دلایل تقویت روند صعودی قیمت آهن آلات در نیمه دوم سال 1403 و به ویژه از نیمه دی ماه بود.

جهش قیمت‌ها به خروج سرمایه از بازار ساخت و ساز و عدم سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف شده و کلیه بازارها را در فاز ترس، انتظار و بلاتکلیفی فروبرده است.

به طور کلی از ابتدای بهمن ماه تا ابتدای اسفند قیمت دلار حدود 12 هزار تومان افزایش یافته است، به این صورت که هر دلار آمریکا در ابتدای بهمن حدود 81 هزار تومان بود و با افزایش شارپی به 93 هزار تومان رسید، در هفته آخر بهمن تا کانال 88 هزار تومان عقب‌نشینی کرد اما در حال حاضر با افزایش مجدد در کانال 93 هزار تومانی در نوسان است.

نمودار قیمت میلگرد در بهمن و اسفند ماه

آنچه از روند نوسانات قیمت میلگرد امروز و سایر آهن آلات برمی‌آید نرخ روز میلگرد هم در یک ماه اخیر حدود 3 تا 4 هزار تومان افزایش داشته است، به عنوان نمونه قیمت میلگرد ذوب آهن سایز 14  که 31.500 تومان بود درحال حاضر 35.500 تومان اعلام می‌شود، سایر کارخانه‌های میلگرد و همچنین سایر مقاطع فولادی نیز در یک ماه گذشته تقریبا به همین میزان افزایش قیمت داشته‌اند.


طبق تصویر نمودار بالا قیمت میلگرد 14 ذوب آهن اصفهان در بازه زمانی یک ماهه از حدود 31,000 تومان شروع شده و با نوسانات مختلف به حدود 35.500 تومان در پایان دوره رسیده است.

نمودار قیمت میلگرد 14 کویر کاشان

این تصویر نمودار قیمت میلگرد کویر کاشان سایز 14 را نشان می‌دهد. قیمت این میلگرد از تاریخ یکم بهمن تا یک اسفندماه (حدود یک ماه) ارائه شده است.

بر اساس نمودار، قیمت میلگرد 14 کویر کاشان در این بازه زمانی از حدود 33.500 تومان شروع شده و با نوسانات مختلف به حدود 37,500 تومان در پایان دوره رسیده است.


نمودار قیمت میلگرد 12 نیشابور

براساس تصویر زیر قیمت میلگرد 12 نیشابور نیز در یک ماه اخیر با افزایش قیمت میلگرد نیشابور سایز 12 در این بازه زمانی از حدود 34000 تومان شروع شده و با نوسانات مختلف در پایان ماه به حدود 38000 تومان رسیده است. نمودار همچنین نشان می‌دهد که قیمت این میلگرد حدود 4 هزار تومان افزایش داشته است.


نمودار قیمت میلگرد 16 راد همدان

بر اساس نمودار، قیمت میلگرد 16 راد همدان نیز در این بازه زمانی از حدود 32000 تومان شروع شده و با روند صعودی به حدود 37000 تومان رسیده است.

در مجموع، این نمودار نشان می‌دهد که قیمت میلگرد راد همدان طی این یک ماه با افزایش قابل توجهی روبه‌رو بوده و در ابتدای اسفندماه از کانال 37 هزار تومان هم عبور کرده و به بالاترین قیمت خود رسیده است.


با تحلیل نمودار قیمت میلگرد آجدار در بهمن ماه 1403 می‌توان دریافت که جهش قیمت دلار، محرک اصلی نوسانات  افزایشی قیمت این محصول است اما پارامترهای دیگری نیز وجود دارد که به افزایش هیجانی قیمت‌ها منجر شده و شاهد ثبت رکورد تاریخی قیمت آهن آلات هستیم.

عوامل اثرگذار بر افزایش قیمت میلگرد در ماه اسفند

درحالی قیمت‌ها و به افزایش است که گویا دولت نیز راهکار مؤثری برای کنترل آن ندارد و تا زمانی که در بازارهای موازی همچون دلار سکون و آرامش حاکم نشود، بازار روند کاهشی در پیش نخواهد گرفت. انتظار می‌رفت با عرضه یک میلیون قطعه سکه توسط بانک مرکزی آرامش به این بازارها بازگردد اما این اتفاق نیفتاد و با افزایش قیمت دلار شاهد شکاف قابل توجهی بین دلار توافقی و دلار بازار آزاد هستیم.

البته نوسانات بی‌سابقه بازارها جز دلار عوامل متعدد دیگری دارد که زنجیره‌وار وضعیت آشفته فعلی را رقم زده است. به عقیده کارشناسان بازگشت ترامپ به قدرت و موضع‌گیری وی در خصوص ایران، از علل اصلی بروز وضعیت نابسامان اقتصادی در ایران است.

افزون بر این مؤلفه‌های بنیادینی مانند افزایش انتظارات تورمی و کاهش قدرت خرید مردم، افزایش هزینه‌های تولید و کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان، ناترازی انرژی و کمبود برق و گاز در کارخانه‌ها و کاهش تولید، افزایش 25 درصدی هزینه حمل و نقل، محدودیت‌های تجارت خارجی، به تقویت نوسانات جهشی در کلیه بازارها دامن زده است که با در نظر گرفتن این فاکتورها پیش‌بینی می‌شود بازار آهن و فولاد نه فقط در ماه اسفند، بلکه در ماه‌های آینده نیز افزایشی باشد.

البته در چنین وضعیتی پیش‌بینی دقیق از چشم‌انداز بازار آهن در ماه‌های پیش رو تقریبا غیرممکن است، به عقیده برخی تحلیلگران اقتصادی، ابهاماتی مانند بازنویسی یک توافق جامع جدید تا ادامه استراتژی فشار حداکثری توسط آمریکا که با بازگشت ترامپ تقویت شد، به رویکرد محتاطانه برخی سرمایه‌گذاران همسو با جهش ناگهانی بازارهای نقد شونده(طلا و دلار) در بهمن ماه و دست به عصا حرکت کردن سرمایه‌داران منجر شده است. گواه این امر نیز افت شدید تقاضا در بازار آهن و رکود قابل توجه در این بازار است.

کارشناسان می‌گویند مسئله دیدار مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا با ولیعهد عربستان و سفر امیر قطر به تهران، می‌تواند تکلیف اخبار سیاسی هفته‌های اخیر درباره چگونگی مذاکره ایران و آمریکا یا شدت یافتن تحریم‌ها برای ایران را مشخص کند.

با این اوصاف اگر تحریم‌ها تشدید شود، درآمدهای نفتی ایران کاهش پیدا می‌کند، دولت با کاهش درآمدهای ارزی مواجه می‌شود و ارزپاشی کمتری انجام می‌دهد؛ این مسأله رشد قیمت دلار را به همراه خواهد داشت که نتیجه آن افزایش قیمت میلگرد آجدار و ساده خواهد بود.

از آنجایی که میلگرد از مهمترین مصالح ساختمانی است با افزایش آن هزینه‌های ساخت و ساز نیز افزایش خواهد یافت، اگرچه کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند با افزایش قیمت مصالح ساختمانی سال آینده قیمت مسکن نیز افزایشی خواهد بود.

با در نظر گرفتن همه فاکتورها نمی‌توان چشم‌انداز روشنی برای ماه اسفند در نظر گرفت و به نظر می‌رسد اگر روند افزایشی قیمت‌ میلگرد جهشی نباشد ،دستکم تا انتهای سال به تدریج افزایش خواهد یافت.

همچنین باید این نکته را نیز مدنظر داشت که قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی نسبت به سایر بازارها دچار جاماندگی از تورم است و بازار در حال جبران این عقب‌ماندگی است.

نویسنده: سمیرا افشار

 


  


گفت‌وگوی پیش رو مصاحبه اختصاص آهن پرایس با علی خوروش، عضو هیئت مدیره کارخانه میلگرد کویر کاشان است که در آن به موضوعاتی همچون جایگاه کویر کاشان در صنعت فولاد ایران، دستاوردهای این کارخانه، چالش‌های پیش روی صنعت فولاد در سال‌های اخیر، راهکارهای پیشنهادی برای برون رفت از این مشکلات و چشم‌انداز آینده این صنعت پرداخته شده است...

آهن پرایس: صنعت فولاد ایران، یکی از صنایع کلیدی و تأثیرگذار در اقتصاد کشور، در سال‌های اخیر با چالش‌های جدی روبه‌رو بوده است. نوسانات شدید قیمت آهن آلات و نرخ ارز، کمبود مواد اولیه، محدودیت‌های انرژی، اعمال قوانین خلق‌الساعه توسط دولت و رکود بازار مسکن، از جمله عواملی هستند که بر فعالیت واحدهای تولیدی این صنعت تأثیر گذاشته‌اند. در این میان، کارخانه‌های فولادی خصوصی نیز از این شرایط متأثر شده و برای ادامه فعالیت خود با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند. در گفت‌وگوی پیش رو، به بررسی وضعیت صنعت فولاد ایران و چالش‌های پیش روی آن پرداخته‌ایم. برای این منظور، با علی محمد خوروش، عضو هیئت مدیره کارخانه کویر کاشان، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مقاطع فولادی در بخش خصوصی، به گفت‌وگو نشستیم تا با دیدگاه‌ها و تجربیات ایشان در این زمینه آشنا شویم.

در این گفت‌وگو، به موضوعاتی همچون جایگاه کویر کاشان در صنعت فولاد ایران، دستاوردهای این کارخانه، چالش‌های پیش روی صنعت فولاد در سال‌های اخیر، راهکارهای پیشنهادی برای برون‌رفت از این مشکلات و چشم‌انداز آینده این صنعت در سال 1404 پرداخته شده است.

در همین راستا علی محمد خوروش عضو هیئت مدیره کویر کاشان جایگاه این کارخانه در صنعت فولاد و مهم‌ترین دستاوردهایی که در این سال‌ها کسب کرده است را به صورت زیر شرح داد:

شرکت فولاد سپید فراب کویر کاشان در سال 82 به ثبت رسید و به پشتوانه تجربه بیش از دو دهه بازرگانی در حوزه فولاد،‌ سرمایه‌گذاران و صاحبان سهام این شرکت تصمیم گرفتند در شهر آران و بیدگل ماهیت فعالیت خود را از فاز بازرگانی و تجاری به تولیدی تغییر بدهند.

انتخاب شهرستان آران و بیدگل به عنوان مقصد سرمایه‌گذاری، با در نظرگیری دو عامل کلیدی صورت پذیرفت؛ نخست، شناخت عمیق سرمایه‌گذاران اصفهانی از بازار ساخت و ساز اصفهان و فرصت‌های موجود در آن بوده است. دوم، موقعیت جغرافیایی ممتاز آران و بیدگل در مجاورت تهران، ضمن کاهش هزینه‌های حمل و نقل، دسترسی به بازار بزرگ پایتخت را نیز تسهیل نموده است. این عوامل در کنار هم، شهرستان آران و بیدگل را به مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاری تبدیل کرد.

از بُعد دیگر منطقه آران و بیدگل با توجه به نزدیک بودن به منابع متعدد سنگ آهن، در اطلس آهن و فولادی که در ایمیدرو و سازمان صمت شناسایی شده بود، منطقه‌ای است که می‌تواند از هاب‌های فولادی کشور باشد و به بهره‌برداری برسد.

پس از ثبت شرکت در سال 82، با مشورت‌هایی که با اهالی صنعت و متخصصین داخلی و خارجی انجام صورت گرفت، تصمیم گرفته شد خط درجه یک و به‌روز اروپایی از شرکت زیمنس(Siemens VAI Pomini) آلمان خریداری شود، به این ترتیب اولین خط مجتمع فولاد کویر با انعقاد قرارداد در سال 83 یا 84 خریداری و راه‌اندازی شد و در سال 85 به بهره برداری رسید. ظرفیت اسمی تولید این خط 350 هزار تن مقاطع میلگرد آجدار و میلگرد ساده، کلاف آجدار و کلاف ساده اعلام شد که در حال حاضر نیز در بازار عرضه می‌گردد.

در سال 92 با توجه به تولید محصولات با کیفیت و ایجاد برندی قابل اعتماد و محبوب در بین خریداران مقاطع فولادی شرکت تصمیم به توسعه گرفت، به احداث و خرید خط جدید از شرکت دنیلی ایتالیا (Danieli) اقدام کرد که تناژ اسمی تولید آن خط تولید 550 هزار تن اعلام شد. این خط جدید در سال 93 به بهره‌برداری رسید و اکنون نیز در مدار تولید قرار دارد.

با در نظر گرفتن دو ظرفیت اسمی و ظرفیت واقعی، شرکت کویر کاشان با وضعیت فعلی و خطوط تولید موجود، بزرگترین شرکت تولید مقاطع فولادی در بخش خصوصی است.

از دیگر دستاوردهای این کارخانه باید گفت در سال 95 و 96 نیز با به‌روزرسانی خطوط تولید، فاز تولید از محصولات ساختمانی روی محصولات آلیاژی و صنعتی خاص با انواع گریدها و با بالاترین استانداردها و کیفیت متمرکز شد.

همچنین شرکت سرمایه‌گذاری جدیدی روی تولید مواد اولیه بلوم و بیلت انجام داده است که در حوزه مذاب و ریخته‌گری سرمایه‌گذاری شده که تجهیزات آن از کشورهای اروپایی خریداری و در حال نصب است. پیش‌بینی می‌شود در سال آینده حدود یک میلیون تن مواد اولیه مرغوب خطوط نوردی در این مجموعه به تولید برسد.

عضو هیئت مدیره مجتمع فولاد کویر کاشان در ادامه به چالش‌های این کارخانه در یک سال اخیر اشاره کرد و در رابطه با راهکار این مجموعه تولیدی برای برون‌رفت از چالش‌ها و ناترازی انرژی افزود:

بزرگترین چالش کویر کاشان مانند سایر صنایع فولادی، بحث انرژی است. ناترازی انرژی که در چند سال اخیر روی صنایع فولادی سایه انداخته به کاهش میزان تولید و افزایش هزینه‌های ثابت منجر شده است؛ همین امر افزایش بهای تمام شده فولاد در ایران را رقم زده که به از دست رفتن جذابیت‌های صادراتی فولاد منتهی شده است.

تا سال گذشته در فصل سرد با قطعی گاز مواجه بودیم اما زمستان امسال علاوه بر قطعی گاز، قطعی برق هم به این چالش اضافه شده است.

در همین راستا کویر کاشان برای حل بحران گاز در زمستان یکی از خطوط تولید را به سوخت گازوئیل تجهیز کرد و برای جبران کمبود برق نیز برنامه سرمایه‌گذاری قابل توجهی در حوزه نیروگاه‌های خورشیدی و انرژی تجدیدپذیر را در آینده نزدیک، در پیش دارد.

وی در ادامه گفت‌وگو وضعیت فعلی بازار آهن و دلایل رکود و جاماندن قیمت آهن آلات از تورم را اینگونه ارزیابی می‌کند:

علت بخش عمده‌ای از رکود بازار آهن به رکود کلی بازارهای کشور مرتبط است که بخش عمده آن به دلیل سیاست‌های انقباضی اخذ شده توسط بانک مرکزی ایران است، بازار آهن و فولاد هم از این وضعیت مستثنا نبوده و مانند صنایع دیگر دچار رکود شده است.

به عبارتی رونق بازار آهن و فولاد ساختمانی به طور مستقیم به رکود یا رونق بازار مسکن وابسته است و مدتی است که بازار مسکن نیز در رکود به سر می‌برد.

اما به نظر بنده با توجه به پیش‌بینی‌های حوزه اقتصاد و متخصصین مالی امید است سال 1404 برای فولادی ها سال بهتری باشد، حتی اگر در بازار داخلی هم این اتفاق نیفتد، امید است با اتخاذ قوانین شفاف و حمایتی از وزارت صمت، در امر صادرات رونق داشته باشیم.

متأسفانه در سال 1403 در حوزه صادرات فولاد موانع زیادی داشتیم، به این صورت که صادرکننده موظف بود مواد اولیه خود را را با قیمت دلار توافقی از بورس کالا خریداری کند و ارز حاصل از صادرات را با نرخ دلار نیمایی در بازار به فروش برساند که این دو نرخ تفاوت بالای 10 درصدی را داشته و همین امر منجر به از دست رفتن بازارهای هدف صادراتی شد که افزایش عرضه محصولات فولادی در بازار داخلی و به تبع آن سرکوب قیمت محصولات فولادی در بازار داخل را به‌دنبال داشت.

در نتیجه در ماه‌های اخیر افزایش نرخ دلار و افزایش قیمت حامل‌های انرژی، تأثیر چندانی روی محصولات فولادی نداشت. در حال حاضر نیز برخی از قوانین دست و پاگیر صادرات مرتفع شده و مسیر صادرات نسبت به چندماه گذشته هموارتر شده است.

در ادامه می‌توانید این مصاحبه را نیز مطالعه کنید: مصاحبه اختصاصی آهن پرایس با مدیر عامل راد همدان

گفت‌وگوی بالا تصویر روشنی از چالش‌های پیش روی صنعت فولاد ایران، به‌ویژه نوسانات بازار و کمبود انرژی در یک سال اخیر ارائه می‌دهد.

براساس پیش‌بینی عضو هیئت مدیره کویر کاشان، وضعیت تولیدکنندگان در سال 1404 نسبت به سال جاری مثبت ارزیابی می‌شود که البته این امر منوط به حمایت‌های دولتی و رفع موانع صادراتی است.

نویسنده: سمیرا افشار

 


  

 

در گزارش ماه آذر 1403 درباره میلگرد، قیمت میلگرد ساختمانی کارخانه‌های مختلف را در این ماه بررسی می‌کنیم و سعی می‌کنیم با نگاهی به نمودار قیمت میلگرد در بازار، پیش‌بینی کنیم در ماه آینده وضعیت بازار چطور خواهد بود…

آهن پرایس: در آهن پرایس، در پایان هر ماه، مقالاتی تهیه و منتشر می‌کنیم با نام «گزارش ماه» که در هر کدام از آن‌ها، وضعیت قیمت یکی از محصولات مهم بازار آهن آلات را بررسی کرده و گزارشی از آن ارائه می‌دهیم. همچنین تلاش می‌کنیم پیش‌بینی کنیم در ماه آینده وضعیت قیمت آهن آلات چگونه خواهد شد.

حالا که به پایان ماه آذر رسیده‌ایم، در آستانه یلدا، نوبت به مقاله گزارش ماه قیمت میلگرد در آذر 1403 رسیده است. در این مقاله از مجموعه مقالات گزارش ماه آهن پرایس، وضعیت قیمت میلگرد در آذر 1403 را بررسی خواهیم کرد و به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم که میلگرد ساختمانی (میلگرد آجدار) در آذرماه 1403 چه وضعیتی داشت؟ همچنین بررسی می‌کنیم که آیا میزان خرید و فروش در این ماه با ماه گذشته تفاوت محسوسی داشته است یا بازار مثل ماه‌های گذشته بوده است؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها باید نگاهی داشته باشیم به وضعیت تولید کارخانه‌های بزرگ تولیدکننده میلگرد آجدار (میلگرد ساختمانی) و همچنین اخباری که این بازار را تحت تاثیر قرار دادند، مرور کنیم. پس با ما همراه باشید.

قیمت میلگرد آجدار در آذر 1403

اوضاع کلی بازار آهن آلات در آذر 1403

وضعیت کلی بازار آهن آلات در آذرماه 1403 تغییر محسوسی نسبت به ماه گذشته نداشت. در این ماه، تنها یک خبر مهم درباره بازار فلزات وجود داشت و آن، گشایش بازار معاملات نقره در بورس کالا بود که با حضور عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد، افتتاح شد. ماه آذر ماه رکود میلگرد بود؛ در این ماه، با سرد شدن آب‌وهوای کشور، ساخت‌وساز ساختمانی کمتر شد و این موضوع، بر میزان تقاضای میلگرد اثر گذاشت. 

در بخش سیاسی هم اوضاع نابه‌سامان بود؛ تنش‌های سیاسی که از ابتدای پاییز امسال آغاز شده بود، تا آنجا ادامه پیدا کرد که در آذرماه امسال، تمام منطقه خاورمیانه درگیر تنش‌های سیاسی شد و این موضوع به‌نوعی رکود انتظاری در کشور منجر شد. 

در اواخر آذرماه 1403، جهش نرخ دلار و رسیدن به قیمت‌های 73 و 74 هزار تومان، به نگرانی فعالان اقتصادی دامن زد و از آن سو، ناترازی انرژی و تعطیلی مداوم کشور در روزهای پیاپی، صنعتگران را با مشکلات عدیده‌ای مانند تأخیر در مبادلات بانکی و پیگیری روندهای اداری مواجه کرد.

قیمت جهانی سنگ آهن هم همچنان روند گذشته را طی کرد و جز تغییرات قیمتی اندک، افزایش خاصی را تجربه نکرد و همچنان با قیمت زیر 110 دلار برای هر تن معامله شد. 

میلگرد آجدار ساختمانی در آذر 1403

گزارش ماه؛ قیمت میلگرد در آذر 1403 

قیمت میلگرد در آذر 1403 با نوسانات جزئی همراه بود و هیچ کاهش یا افزایش قیمت قابل توجهی ثبت نشد. اما آنچه بیشتر از همیشه در این بازار نمایان بود، کاهش شدید تقاضا بود. این کاهش تقاضا، تا حدودی به‌خاطر سرمای هوا و آمادگی برای زمستان بود اما بیشتر از آن، ناشی از ابهام خریداران و ناتوانی از تصمیم‌گیری بود. همچنین سازندگان ساختمان در ادامه رکود مسکن -که ناشی از نبود خریدار جدید است- از قیمت ساختمان رضایت ندارند و همین امر باعث شده است بسیاری از آنان تمایلی به بلوکه کردن سرمایه خود در بخش مسکن نداشته باشند.

نگاهی به قیمت میلگرد در آذر 1403 که توسط مهم‌ترین کارخانه‌های تولیدکننده میلگرد ارائه شده است، مؤید توضیحاتی است که ارائه کردیم.

قیمت میلگرد ذوبی (آذر 1403)

بررسی قیمت میلگرد 16 ذوبی در آذرماه 1403 بر اساس نمودار قیمت این میلگرد نشان می‌دهد میلگرد 16 ذوب آهن اصفهان در ابتدای این ماه با قیمت 30300 تومان در هر کیلوگرم عرضه شد و با نوسانات اندکی در محدوده 29800 تا 30900 تومان، در نهایت در اواخر آذرماه به قیمت 30900 تومان رسید. 

نمودار قیمت میلگرد 16 ذوبی آذر 1403

قیمت میلگرد فایکو (آذر 1403)

بررسی نمودار قیمت میلگرد فایکو در آذرماه 1403 تقریباً در همه سایزها الگوی دیگری را نشان می‌دهد. قیمت میلگرد فایکو در آذرماه 1403 ثابت بود و تغییر محسوسی نداشته است. این میلگرد تقریباً در تمام ماه گذشته با یک قیمت ثابت معامله شده است و تغییری نداشته است. می‌توانید در نمودار زیر قیمت میلگرد 14 فایکو را مشاهده کنید.

نمودار قیمت میلگرد 14 فایکو آذر 1403

قیمت میلگرد کویر کاشان (آذر 1403)

بررسی نمودار قیمت میلگرد کویر کاشان در آذر 1403 نشان می‌دهد این میلگرد پرکاربرد و مطرح در بازار آهن آلات هم وضعیت قیمت باثباتی نداشته است. در تصویر زیر، می‌توانید نمودار قیمت میلگرد 18 کویر کاشان را در بازه یک ماهه مشاهده کنید. 

همانطور که در نمودار مشخص است، این میلگرد در ابتدای ماه با قیمت 31500 تومان به بازار عرضه شده است و بعد، با اندکی کاهش به قیمت 31100 تومان رسیده است و مجدداً با افزایش قیمت با یک شیب تند، در اواخر آذرماه 1403، به سمت 32000 تومان میل کرده است.

نمودار قیمت میلگرد 18 کویر کاشان آذر 1403

قیمت میلگرد نیشابور (آذر 1403)

بررسی نمودار قیمت میلگرد نیشابور در آذر ماه 1403 نیز نشان می‌دهد وضعیت قیمت این محصول در ماه گذشته افزایشی بوده است. میلگرد آجدار نیشابور که در ابتدای آذر ماه امسال با قیمت 29700 تومان معامله می‌شد، با یک شیب افزایشی ملایم بالا رفت تا اینکه در اواخر ماه آذر 1403 به قیمت بالاتر از 30500 تومان به ازای هر کیلوگرم رسید.

نمودار قیمت میلگرد 20 نیشابور آذر 1403

قیمت میلگرد امیرکبیر خزر (آذر 1403)

بررسی قیمت میلگرد امیرکبیر خزر در آذر 1403 نیز همان الگو را نشان می‌دهد. این میلگرد که در انتهای این ماه به قیمت 31200 تومان رسید، در ابتدای آذر ماه با قیمت 30500 تومان معامله می‌شد. میلگرد امیرکبیر خزر نوسانات فراوانی را تجربه نکرد اما در نهایت اندک افزایش را در این ماه ثبت کرد.

نمودار قیمت میلگرد 12 امیرکبیر خزر آذر 1403

قیمت میلگرد راد همدان (آذر 1403)

قیمت میلگرد راد همدان در ابتدای آذر ماه 1403 با قیمت 31300 تومان به فروش می‌رسید و با اندکی افزایش در اواخر آذر ماه 1403 به قیمت هر کیلوگرم 32195 تومان رسید. نمودار قیمت میلگرد 14 راد همدان را در تصویر زیر می‌بینید.

نمودار قیمت میلگرد 14 راد همدان آذر 1403

پیش‌بینی قیمت میلگرد ماه آینده (دی 1403)

با توجه به نکاتی که بیان شد و نیز با نگاهی به نمودار قیمت میلگردهای مختلف در ماه گذشته، می‌توان انتظار داشت قیمت میلگرد آجدار در ماه آینده روند صعودی خود را به آرامی طی کند اما از طرف دیگر، کاهش تقاضا در بازار مسکن و رکودی که فعالیت‌های اقتصادی در کشور را فرا گرفته است یک مانع مهم در برابر رونق بازار است. همچنین از آنجایی که در بخش صادرات محصولات فولادی اتفاق ویژه‌ای نیفتاده است و نیز قیمت جهانی سنگ آهن همچنان بسیار پایین است، انتظار می‌رود در ماه‌های آینده وضعیت قیمت میلگرد با ثبات نسبی و نوسانات جزئی همراه باشد و در انتهای ماه شاهد اندکی افزایش قیمت در مقایسه با ماه ابتدای ماه باشیم. دلیل این موضوع نیز می‌تواند افزایش نرخ دلار و کاهش تولید به‌دلیل محدودیت‌های انرژی در زمستان ایران باشد. 

نویسنده: محمد یوسفلو

 


  




طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ